miercuri, 15 ianuarie 2014

Ce însemnă pentru noi apicultura

Pentru noi ca și familie apicultura înseamnă pasiune, răbdare, respect, devotament și multă dragoste. Acesta este secretul succesului nostru, atât pe plan profesional cât și pe plan personal.
Interesul nostru pentru apiterapie a crescut pas cu pas, descoperind o altă viață. O viață sănătoasă. Primul nostru contact cu această lume a fost la un târg apicol din Cluj, unde l-am cunoscut pe renumitul apicultor Oros, din Sălaj, care vindea un produs aparte. Am stat de vorba cu el și ne-au fascinat poveștile lui, cu rezultate miraculoase. 
Fiind începători, ne-am pus cu burta pe carte și am așteptat următorul târg de la Cluj, dar la târgul acesta am participat și noi. Aici am întâlnit un om deosebit, pe Dumitru din Suceava. Acest om ne-a învățat să iubim apicultura și să facem din apiterapie un mod de viață. Ce poate fi mai minunat decât să stai într-o livadă de cireș sau lângă un lan de rapiță și să simți vibrația vieții.
Pentru noi apicultura este o meserie nobilă, o artă și o știință pe care vrem sa o descoperim zi de zi.
Ce înseamnă viața de apicultor? Dramă, comedie, romanță, aventură… cu siguranță o mulțime de povești frumoase de spus nepoților.
Apicultura, în familia noastră a început să fie practicată cu zeci de ani în urmă, de către bunicul nostru, Elceanu din Giula, devenind o tradiție.
Ucenicia noastră a început într-o livadă de nuci bătrâni, într-un sat de lângă Cluj, pe lângă un apicultor mai experimentat, mezinul familiei, Răducu. Prima îndemânare ce a trebuit să o depindem a fost mânuirea afumătorului, iar următoarea provocare a fost descoperirea ouălor de o zi și a mătcilor.
Astfel au trecut doi ani de ucenicie, ne-am luat inima în dinți și am făcut prima achiziție, zece stupi. Iar de aici începe un alt capitol în viața noastră, Aventuri în Stupina Avram. În acest nou capitol am avut parte de aventuri pline de adrenalină de la primul pastoral la salcâm, emoția primului stors, spaima primului furtișag, misterului fumului. Când descoperi în totalitate ce însemnă ”familia de albine” ca organizare începi să prețuiești viața, începi să te bucuri de acele frumuseți pe care Dumnezeu le-a creat în jurul nostru, care datorită vitezei nu le mai vedem și nu le mai simțim, începi să iubești albinele și chiar înțepăturile lor. Gluma noastră preferată este ”Noi avem doi copii acasă și vreo 10000 în Giula”.
O altă etapă a noii noastre vieți, paralelă cu activitatea de apicultor este rezultată din pasiunea pentru amestecurile apicole. Astfel am început să citim foarte mult, să discutăm cu prieteni apicultori și cu doctori, în special pediatri despre aceste amestecuri. Această pasiune a fost motivată de dorința mea de a-mi însănătoși fetița, care a avut subluxație de șold bilaterală datorită rahitismului, a cărui cauze nimeni nu mi le putea explica. Deoarece toate tratamentele alopate nu au avut succes, am trecut pe apiterapie și după vârsta de un an i-am dat miere amestecată cu polen crud, propolis și cătina. Iar surpriza a apărut într-un timp foarte scurt, rezultatele fiind remarcabile. Motivată de această reușită am început să îi administrez acest amestec și băiețelului meu, care era anemic și nu avea poftă de mâncare, cauzată de așa numita boală ”Lene de mâncat”. După trei săptămâni era de nerecunoscut, frica de mâncare și lenea erau de domeniul trecutului. Iar lista rezultatelor poate continua.
Satisfacția pe care ne-o dă această meserie este mulțumirea pe care ne-o transmit clienții când au parte de bucuria unei vieți sănătoase. Nimic nu se compara cu un mulțumesc pe care îl primești din suflet pentru o faptă bună. Iar în ultimii doi ani ne-am simțit o familie binecuvântată din plin.
Ioana și Sorin Avram


Albinăritul pentru noi înseamnă pasiune, răbdare, respect, succes și multă dragoste 


Mierea de albine și produsele apicole - izvor de energie, constructor de imunitate și remediu pentru multe afecțiuni.
De ce DapiS?
Pentru că Dani și Sarah vor fi întotdeauna primii noștri degustători, iar munca nostră le este dedicată în totalitate lor. Dragostea pentru copiii noștri și dorința ca aceștia să fie sănătoși ne face ca sa punem mult suflet și dedicație în produsele noastre. Așa că... prima dată când gustați din mierea nostră, gândiți-vă că aceasta a fost mai întâi pentru puii noștri.                                            
Sorin Avram
Ioana Avram

sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Federația Agricultorilor de Munte a sărbătorit 20 de ani de activitate

Publicat: Sâmbătă, 22 Iunie 2013 
Federația Agricultorilor de Munte a sărbătorit la Casa de Cultură din Vatra Dornei, într-un cadru festiv, cu invitați chiar și de peste hotare, cei 20 de activitate. A fost un moment nu numai al bilanțului, ci și al împrospătării memoriei colective legate de modul în care a luat ființă acest organism, vital nu numai agriculturii și civilizației montane din Țara dornelor sau Bucovina, ci întregului lanț Carpatic. Da, FAMD a rezistat în ciuda tuturor presiunilor sau ispitelor politice, a momentelor de cumpănă, externe sau interne, reușind să creeze o echipă solidă care a impus federația la nivel național și internațional.
“Mentorul”, “tatăl spiritual” al FAMD Vatra Dornei a fost și rămâne dr. Radu Rey, omul care și-a dedicat întreaga carieră cercetării și implementării mecanismelor care pot regenera civilizația montană, cea care nu numai că reprezintă coloana vertebrală a unei națiuni, ci și una dintre soluțiile fiabile de salvare a produselor românești. În ciuda zvonurilor de tot felul Radu Rey rămâne omul care a închegat entuziasmul și energia celor care au simțit în urmă cu 20 de ani că Dorna și Dornele trebuie să reprezinte un pol al agriculturii de munte. Drumul a fost lung și anevoios însă rezultatele se văd: FAMD activează în 6 județe, prin structurile și specialiștii pe care i-au format; Ioan Agapi a devenit vicepreședintele Forumului Montan European; prin demersurile lui Radu Rey s-au atras 10 milioane de euro, bani care vor fi sursa de finanțare a unor proiecte montane.
Nu e puțin deloc, însă așa cum spunea chiar directorul FAMD, Ioan Agapi: “Am făcut foarte multe, dar munca de-abia acum începe”. Revenind la momentul aniversar al sărbătoririi celor 20 de ani, cel care a spart gheața amintirilor a fost președintele FAMD, Ioan Moraru, care a făcut un scurt istoric al acelor zile în care, ca urmare a inițiativei dr.Radu Rey, un număr de 38 de persoane au demarat înfiintarea “asociațiilor profesionale”. Memoria mult prea proaspătă la acea vreme, legată de organizarea de tip “colhoz”, i-a făcut pe mulți să creadă că demersurile lor vor fi sortite eșecului. N-a fost să fie așa, datorită echipei care s-a închegat, și care a dovedit o tenacitate ieșită din comun.
Indiferent că a fost vorba de Mihai Hunea (primul secretar executiv al federației), de Cubleșan, Dulgheru, având susținerea unor gospodari de marcă gen Gigi Ursu, aceștia, cu multă răbdare, au pornit din comună în comună, din gospodărie în gospodărie, pentru a-i convinge pe oameni că noua formă de organizare n-are nimic în comun cu trecutul, dar și că avantajele nu se vor lăsa așteptate. La început, aceștia au mers și au vorbit cu primarii și consilierii locali ai comunelor din zona Dornelor. Puterea acestora de influențare a opiniei publice este valabilă și astăzi. O mișcare inteligentă din partea comitetului de organizare, la fel de inteligentă ca și alegerea numelui de “federație” și nu de asociație. Unanim, a fost recunoscut faptul că fără susținere germană, federația nu și-ar fi atins scopul, acela de a deveni prima organizație profesională a țăranilor din Carpații României. Încă din primii ani, FAMD a avut șansa să lucreze cu regretatul Hans Jakob, din partea Agenției de Cooperare Germană, specialistul care i-a asistat tehnic și financiar timp de 5 ani de zile, acesta fiind și coordonatorul acestui proiect. Despre personalitatea lui Hans Jacob a vorbit și dl.Reszman, dar și despre ceea ce a reprezentat parteneriatul româno-german pentru succesul FAMD.
Doamna Carmen Cătună, specialist în departamentul “gospodăria țăranului” a dat citire tuturor membrilor fondatori din aprilie 1993, a nominalizat primul consiliu director, și a încheiat prin a mulțumi CEFIDEC Vatra Dornei. Ioan Agapi, directorul FAMD a declarat: “Am facut lucruri bune, dar insuficiente. Am început mai greu deoarece nu ne-a fost clară “foaia de parcurs”. Am stabilit strategia din mers. Satisfacția noastră constă în faptul că avem mulți oameni lângă noi, dar și că am rezistat pe piață chiar cu noile cerințe. În teritoriu avem credibilitate, iar un lucru important e acela că s-au născut și alte organizații profesionale. Puterea noastră de adaptare, precum și contractele semnate ce urmează a fi demarate în perioada următoare reprezintă atuurile noastre”. Dr.Radu Rey, președintele de onoare al FAMD, s-a arătat încântat de bucuria revederii, și a declarat: “Bătălia pe care o dăm este una pentru munții Carpați, iar Dorna este epicentrul acestei bătălii. Am luptat în toate regimurile politice, și nimeni nu poate spune că ne-a fost mai ușor după anii 90 decât ne-a fost pe vremea regimului comunist al lui Ceaușescu. Am organizat expoziții ale gospodăriei țărănești în plin sistem comunist.
Din păcate, ca stat, nu a existat o preocupare pentru agricultura zonei de munte. Am fost la Ceaușescu în 1981 cu poetul Adrian Păunescu, cu scopul de a salva ultima redută a sectorului particular, reprezentată de gospodăria țărănească. Erau idei cosmice pentru oamenii din jur, în special pentru specialiștii instruiți doar pentru agricultura de stat, cea care includea marile suprafețe. Eu mi-am făcut studiile la Innsbruck, nu la Moscova. Tocmai de aceea, federația noastră a fost ca o grefă pe un organ mare. În ciuda celor 2 infarcturi ale mele, inima mea bate numai pentru Dorna. Tocmai de aceea, “cântecul meu de lebădă” este reprezentat de încununarea muncii mele de decenii, și anume de a implementa proiectele de milioane de euro la Dorna pe care le vom accesa, precum și acel megaproiect de 3 miliarde de euro lansat la comisia europeană, care reprezintă salvarea economică a munților Carpați, lucru care va duce totodată la salvarea României. Cea de-a 3-a mea carte a ajuns pe biroul lui Emanuel Barosso, iar din partea acestuia și a lui Cioloș am primit o scrisoare în care mi se mulțumea în legătură cu faptul că acum vor știi ce să facă cu zona de munte a Europei”.
La întâlnire au fost prezenți coordonatori ai unor proiecte din alte județe, precum și d-na Geta Ursu, soția gospodarului Gigi Rusu, primul președinte. Despre personalitatea acestuia am publicat un articol chiar luna trecută, scris de Radu Rey în persoană. E păcat că cei de față nu au profitat de prezența în sală a primarului Ilie Boncheș. Ar fi putut profita de moment, și să-i propună acestuia ca strada care duce spre cabana lui Gigi Rusu să-i și poarte numele gospodarului cu care ne mândrim. Le urăm și noi celor de la FAMD viață lungă, și să facă în așa fel încât munca lor să se regăsească într-un final în curtea gospodarilor, precum și în buzunarul lor.
Redacția

Despre Federaţia Agricultorilor de Munte "Dorna" - Vatra Dornei


Federaţia Agricultorilor de Munte "Dorna" - Vatra Dornei, este o asociaţie a producătorilor agricoli privaţi din Bazinul Dornelor; este non-guvernamentală, non-profit, apolitică, cu personalitate juridică, infiinţată în anul 1993 în baza Legii 21/1924. Obiectivele majore ale federaţiei sunt: reprezentarea intereselor membrilor prin susţinerea economiei rural - montane din aria de operare
ACTIVITATI 2012
Proiecte in implementare:
Cursuri autorizate in cadrul proiectului „Măsuri integrate de ocupare în sectorul turismului din zona rurală, regiunea Nord-Est”
Investeşte în oameni ! FONDUL SOCIAL EUROPEAN Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Axa prioritară nr. 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare” Domeniul major de intervenţie: 5.2. Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă Titlul proiectului: „Măsuri integrate de ocupare în sectorul turismului din zona rurală, regiunea Nord-Est” Contract: POSDRU/110/5.2/G/88591.
In cadrul proiectului Carpatic, in toamna anului 2012, 24 de familii din comuna Valea Salciei, judetul Buzau, au primit cate 10 oi si un berbec. Respectand principiul Heifer de "Pasarea darului", beneficiarii vor dona in decurs de trei ani cate 10 mielute si un berbecut, catre alte familii din comunitate.
Tot in cadrul aceluiasi proiect au fost donati 500 de pomi fructiferi copiilor din comuna Valea Salciei. Acestia insotiti de catre indrumatorii scolari, reprezentantii comunitatii, reprezentantii Heifer Project Romania si membrii echipei FAMD, au organizat o activitate de plantare in vecinatatea scolii din localitate.
Participari:
In octombrie 2012 FAMD si Heifer Project Romania au participat la Conferinta internationala EUROMONTANA, cu tema "Cum sa pastram tineretul in zonele montane: cum sunt motivati sa se intoarca in aceste zone dupa absolvirea scolii si cum sa atragem noi tineri catre alte teritorii din zonele montane?" ce a avut loc in Franta la Chambery. Romania a mai fost reprezentata de delegatii ale MADR, Forumul Montan din Romania, ANDRM Romontana, Prefectura judetului Neamt si Organizatii din Maramures, Vrancea, Valcea.
Evenimente:
F.A.M. ”DORNA” Vatra Dornei în parteneriat cu Consiliul Local Dorna Arini, Heifer Project pentru ROMANIA si EUROMONTANA a organizat Expoziţia – Targ de ovine în 14 octombrie 2012 în localitatea Dorna Arini, judeţul Suceava. Au participat fermieri implicati in proiectele F.A.M.D. din Bazinul Dornelor, Harghita, Neamt cu cele mai bune oi din gospodăriile lor, iar pentru cele mai bune exemplare un juriu competent a acordat premii.
In data de 15 octombrie 2011 F.A.M.D., a organizat un seminar cu tema „Atestarea produselor traditionale” (formare profesionala, legislatie si metodologie), seminar care a avut loc in „Clubul Taranului” din cadrul F.A.M.D. Au participat fermieri, organizatori de stana, primari, reprezentatnti ai asociatiilor colaboratoare implicati in proiectele F.A.M.D. din Bazinul Dornelor, Harghita, Neamt, Vrancea, Buzau, Bistrita.
Participari F.A.M.D.
Federaţia Agricultorilor de Munte "Dorna" are, de la înfiinţare şi până în prezent, o listă importantă de participări la diverse adunări, conferinţe, expoziţii, etc.
Plan de strategie - H.P.I. Cluj
Anual - Conferinţe pe teme de dezvoltare rural - montană
Anual - EXPO AGRARIA, Cluj
CONTACT F.A.M.D.
Adresa: str. Oborului, nr. 11, Mun. Vatra Dornei, cod 725700, jud. Suceava
Tel/Fax: 0230.375.037
Email: famd@easynet.ro / famd@famdorna.ro
Web: www.famdorna.ro
Persoana de contact: Agapi Ioan - director executiv